Daarom ruikt je ochtendadem zo onfris

adem
Unsplash / A. Luna

“Schat, ga eerst eens je tanden poetsen.” We hebben geen partner nodig om te beseffen dat onze adem ’s ochtends slecht ruikt. Maar hoe komt dat?

Ui, look, alcohol… Het zijn slechts enkele producten die je een bijzonder slechte adem kunnen bezorgen. Maar je hoeft niet per se iets gegeten te hebben om het te ervaren, want ’s morgens ruikt je adem per definitie onfris.Het is de verminderde speekselproductie tijdens je slaap die verantwoordelijk is voor je onaangename ochtendadem. Het proces gaat zo: speeksel verdrijft de bacteriën die slechte geuren veroorzaken. Maar tijdens het slapen adem je met je mond open, snurk je wel eens of gebruik je geneesmiddelen. Dat kan uitdroging tot gevolg hebben, en dus een onfrisse geur. Verder dragen ook slechte gewoonten als koffie drinken of roken daartoe bij.

Appel

Om je lieverd uit zijn of haar lijden te verlossen, zijn er gelukkig enkele manieren om je ochtendadem wat te verfrissen. In het programma ‘Over Eten’ met Kobe Ilsen en Danira Boukhriss werd duidelijk dat een appel het beste middel is om op een vlugge manier een lookadem te maskeren. Dat komt door de vele enzymen, dat zijn eiwitten, die de sterke geur kunnen neutraliseren.

Wat uiteraard ook wonderen verricht, is je tanden twee à drie minuten poetsen voor je in bed kruipt. En wil je helemaal zeker zijn, dan zijn flossen en tongschrapen een must, want de meeste bacteriën bevinden zich in voedselrestjes.