UZ Brussel sensibiliseert bezoekers met screening op nierziekten UZ Brussel sensibiliseert bezoekers met screening op nierziekten

UZ Brussel sensibiliseert bezoekers met screening op nierziekten UZ Brussel sensibiliseert bezoekers met screening op nierziekten

In het UZ Brussel kunnen bezoekers, en vrouwen in het bijzonder, zich vandaag van 9.00 tot 15.30 uur laten screenen op nierziekten. De sensibiliseringsactie vindt plaats in het kader van Wereldnierdag en Internationale Vrouwendag, die allebei op 8 maart vallen. Het gaat om een simpele controle waarbij de bloeddruk, de suikerspiegel, het gewicht en de buikomtrek van de patiënt gemeten worden. Dit zijn de eerste indicatoren van een mogelijke nierziekte of nierinsufficiëntie. Wereldwijd wordt ongeveer één op de tien mensen getroffen door een chronische nierziekte, terwijl dit makkelijk opgespoord kan worden.

“Nierinsufficiëntie doet geen pijn en komt pas tot uiting wanneer het te laat is”, zegt dokter Dieter De Clerck. “De huisarts moet in de eerste lijn op elk ogenblik de bloeddruk meten. Mensen die ouder zijn dan 50 jaar kunnen best jaarlijks naar de dokter voor een controle.”De risicoprofielen zijn vaak mensen die roken, overgewicht hebben of een familiegeschiedenis van nierziekten. Indien er te laat ingegrepen wordt, is een nierdialyse of een transplantatie vaak nog de enige oplossing. “In Vlaanderen zijn er jaarlijks 1.100 patiënten die een nierdialyse opstarten”, aldus De Clerck.

Dit jaar gaat er extra aandacht naar de vrouwen, want een chronische nierziekte is een belangrijke risicofactor voor complicaties tijdens een zwangerschap, met kans op zwangerschapsvergiftiging en eventueel verlies van de baby en de moeder. Jaarlijks sterven wereldwijd 600.000 vrouwen aan chronische nierziekten. In het UZ Brussel kunnen bezoekers, en vrouwen in het bijzonder, zich vandaag van 9.00 tot 15.30 uur laten screenen op nierziekten. De sensibiliseringsactie vindt plaats in het kader van Wereldnierdag en Internationale Vrouwendag, die allebei op 8 maart vallen. Het gaat om een simpele controle waarbij de bloeddruk, de suikerspiegel, het gewicht en de buikomtrek van de patiënt gemeten worden. Dit zijn de eerste indicatoren van een mogelijke nierziekte of nierinsufficiëntie. Wereldwijd wordt ongeveer één op de tien mensen getroffen door een chronische nierziekte, terwijl dit makkelijk opgespoord kan worden.

“Nierinsufficiëntie doet geen pijn en komt pas tot uiting wanneer het te laat is”, zegt dokter Dieter De Clerck. “De huisarts moet in de eerste lijn op elk ogenblik de bloeddruk meten. Mensen die ouder zijn dan 50 jaar kunnen best jaarlijks naar de dokter voor een controle.”

De risicoprofielen zijn vaak mensen die roken, overgewicht hebben of een familiegeschiedenis van nierziekten. Indien er te laat ingegrepen wordt, is een nierdialyse of een transplantatie vaak nog de enige oplossing. “In Vlaanderen zijn er jaarlijks 1.100 patiënten die een nierdialyse opstarten”, aldus De Clerck.

Dit jaar gaat er extra aandacht naar de vrouwen, want een chronische nierziekte is een belangrijke risicofactor voor complicaties tijdens een zwangerschap, met kans op zwangerschapsvergiftiging en eventueel verlies van de baby en de moeder. Jaarlijks sterven wereldwijd 600.000 vrouwen aan chronische nierziekten.

bron: Belga