Tweehonderd betogers tijdens mars in Leuven tegen seksisme en voor gelijke rechten

Tweehonderd betogers tijdens mars in Leuven tegen seksisme en voor gelijke rechten

Tweehonderd mensen hebben donderdagavond, op internationale vrouwendag, in de Leuvense binnenstad onder het motto ‘vrouwen, mannen, zij aan zij. België seksismevrij’ een mars gehouden ‘tegen seksisme en voor gelijke rechten’. Het initiatief tot de manifestatie ging uit van twee studentes van de KU Leuven en had de steun van organisaties uit het middenveld zoals ABVV, Hart boven hard, Groen, PVDA…
Volgens de beide studentes Anne Cremers en Juna Ghaye heeft het seksisme in de samenleving een nefaste invloed op vrouwen en dit zowel op persoonlijk, professioneel, familiaal als sociaal vlak. Vrouwen worden bovendien ook op economisch vlak benadeeld, aldus beide vrouwen, hierbij verwijzend naar de loonkloof waardoor vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen.
De manifestanten stapten op achter een groot spandoek ‘tegen seksisme en voor gelijke rechten’ en riepen slogans zoals ‘Elke wijf, elk wijf, beslist over haar eigen lijf’. Beide studenten riepen in een toespraak op om ‘allemaal samen te strijden tegen alle vormen ongelijkheid ongeacht welk gender en te streven naar een samenleving die streeft naar solidariteit’.

bron: Belga