Tien miljard aan bevroren Libische fondsen verdwenen

Tien miljard aan bevroren Libische fondsen verdwenen

Meer dan tien miljard euro aan Libische fondsen, die in 2011 na een beslissing van de Verenigde Naties bevroren werden, is tussen eind 2013 en eind 2017 verdwenen van rekeningen van de Euroclear Bank. Dat schrijft Le Vif. De fondsen werden gecontroleerd door mensen uit de omgeving van de voormalige Libische leider Mouammar Kadhafi. Op 29 november 2013 stond er 16,1 miljard euro op vier rekeningen die door financiële instellingen – Arab Banking Corporation uit Bahrein en HSBC Securities Services in Luxemburg – voor rekening van de Libyan Investment Authority (LIA) of het filiaal, Libyan Foreign Investment Company (LAFICO).

In de herfst van 2017 ontdekten de Belgische gerechtelijke autoriteiten de verdwijning, toen onderzoeksrechter Michel Claise het geld in beslag wilde nemen in het kader van een witwasdossier. Op de rekeningen stond nog een kleine 5 miljard. Nochtans had België nooit toestemming gegeven voor het vrijgeven van de middelen, verklaarde de FOD Financiën aan het weekblad. Vraag is dus of België correct heeft gecontroleerd of de middelen effectief bevroren waren.Het parket van Brussel verduidelijkt dat de fondsen nog steeds voorwerp uitmaken van een inbeslagname aangezien de klanten die de rekeningen bij Euroclear hebben geopend, niet aan hun geld kunnen. Wegens het verzet van de bank zijn de fondsen nooit overschreven op een rekening van het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV). Daardoor zijn de middelen in principe “geïmmobiliseerd”.

Binnen enkele weken worden voor de kamer van inbeschuldigingstelling de pleidooien gehouden in het beroep van Euroclear tegen de inbeslagname door de onderzoeksrechter.

bron: Belga