"Niets zo erg als door een vrouw te worden voorbijgestoken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik herinner mij nog altijd de woorden van mijn vader (de bekende Formule 1-racepiloot Jacky Ickx, nvdr). Hij zei me dat er niets erger was voor een man als door een vrouw te worden voorbijgestoken." Het was een opgemerkte uitspraak van rallycoureur Vanina Ickx op het colloquium van bekende Belgische sportvrouwen in het Egmontpaleis in Brussel vanmorgen. Het evenement was georganiseerd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. Met haar uitspraak kreeg Vanina Ickx meteen alle lachers in de zaal op haar hand, onder wie ook enkele tientallen ambassadeurs met standplaats Brussel. Anderzijds toonde de quote van Vanina ook aan waarom een Internationale Vrouwendag nog altijd nodig is, want kent u de vrouwelijke tegenhangers van Sebastian Vettel, Nico Rosberg en Lewis Hamilton? Niets zo macho op de hele wereld als het Formule 1-circus. Vrouwen worden daar vaak nog louter tot de rol van glamoureuze bimbo gereduceerd.

"Gelukkig staan ze in de Verenigde Staten al wat verder", vervolgde Vanina Ickx. "Daar zijn er al autosportcompetities voor vrouwen. De reden is puur economisch: de organisatoren van de races hebben ingezien dat vrouwen nieuwe sponsors en een nieuw soort publiek meebrengen." Andere vrouwen die getuigden over de lange weg die ze hebben moeten afleggen om aan de top van hun sport te komen, waren de Vlaamse judoka's Ingrid Berghmans en Gella Vandecaveye. Vooral Berghmans mag als een vrouwelijke pionier in de judosport gezien worden. In de jaren 80 behaalde ze 6 wereldtitels, 7 Europese titels en werd ze 8 maal uitgeroepen tot "Sportvrouw van het jaar".

"Om het zo ver te schoppen, moest ik trainen met mannen", herinnerde Berghmans zich op het colloquium. "Hier bij ons kon dat nog, maar in Japan bijvoorbeeld, weigerden mannen in die tijd om tegen een vrouw in het strijdperk te treden. Dat was beneden hun waardigheid. Gelukkig had ik een zeer vooruitstrevende vader. Zijn leuze was: 'If you want it, you can do it'. Hier in Belgie krijg je als vrouw vandaag de dag de kans om iets te bewijzen. E3lders in de wereld is dat vaak niet het geval. Aan die vrouwen zeg ik: 'Women have to stick together.'."

De Limburgse Berghmans werd bijgetreden door die andere Vlaamse judoka en olympische kampioene (zilver in 1996, brons in 2000) Gella Vandecaveye, sportvrouw van het jaar in 1993 en 1997. "Eigenlijk is het jammer dat er nog Internationale Vrouwendagen nodig zijn", stak ze van wal. Eigenlijk mogen we pas op onze lauweren rusten, als de Internationale Mannendag en Vrouwendag samenvallen." Voorts vond Vandecaveye dat ook anno 2018 vrouwen "zich nog altijd dubbel moeten bewijzen, niet alleen in de sport trouwens, maar ook in de politiek of in het bedrijfsleven".

bron: Belga