Levenslang voor Renaud Hardy

Levenslang voor Renaud Hardy

De 55-jarige Renaud Hardy is veroordeeld tot een levenslange celstraf, met 15 jaar terbeschikkingstelling aan de strafuitvoeringsrechtbank. Dat heeft de jury van het Tongerse assisenhof beslist. Gisteren al werd hij schuldig verklaard aan twee moorden, met verkrachting en foltering, en twee moordpogingen. Het openbaar ministerie had dezelfde straf gevorderd. Hardy’s advocaat Frédéric Thiebaut had de jury gevraagd om rekening te houden met enkele elementen die in het voordeel van Hardy spreken. Zelf sprak hij zich niet uit over een voorstel van een straf, maar de jury en het hof zijn dus de openbaar aanklager gevolgd. Een van die elementen was de persoonlijkheid van Hardy, waar hij niet aan kan doen. Ook zijn Parkinson was een element, maar de jury had daarnaar dus geen oren.

In zijn laatste woord had Hardy nogmaals aangegeven dat hij niet terug wil naar de gevangenis. “Mijn straf wordt een ramp”, zei hij.De jury kwam tot zijn beslissing na een beraad van ruim drie uur.

Tijdens de voorlezing van de beslissing keek Hardy verschillende keren indringend het publiek in. Verderop volgden ook gebaren, zoals naar zijn oor wijzen om aan te geven dat het publiek naar de voorzitter moet luisteren of de hand opsteken.

bron: Belga