Groen: “Doodjammer dat KIK geen open kaart heeft gespeeld”

Groen: "Doodjammer dat KIK geen open kaart heeft gespeeld"

Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) is het “doodjammer” dat het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) geen open kaart heeft gespeeld over een eerder onderzoek naar werken uit de collectie van Toporovski. “Het KIK had hier veel beter open kaart over gespeeld en andere musea op de hoogte gebracht. Dit bewijst nog maar eens dat er beter moet samengewerkt worden tussen de federale instellingen en de Vlaamse musea”, zegt Caron aan Belga. De Toprovski-collectie in het Gentse MSK blijft de gemoederen beroeren. Er blijft twijfel over de echtheid van de collectie Russische avant-gardekunst. En terwijl museumdirectrice Catherine de Zegher woensdag tijdelijk werd geschorst, raakte via Belga ook bekend dat het KIK enkele jaren geleden ook al in contact kwam met Toporovski.

Het labo-technisch onderzoek – dat onder de voorwaarden van Toporovski moest worden uitgevoerd – deed destijds al vragen rijzen over authenticiteit van de werken. Nadien trok Toporovski het onderzoek in twijfel en werden de bevindingen door het KIK verticaal geklasseerd. Toporovski kondigde een tegenexpertise aan maar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft daar nooit meer iets over vernomen.“Doodjammer”, zegt Vlaams parlementslid Bart Caron. “We weten al langer dat de samenwerking tussen het KIK en de Vlaamse musea niet optimaal is, maar hier had het KIK toch beter open kaart gespeeld. Waarom heeft het KIK na dat onderzoek de musea niet geïnformeerd? Dat rapport had de musea, zoals het MSK nu, kunnen helpen”, zegt Caron.

Volgend het Groen-parlementslid is dat “het zoveelste bewijs dat er beter moet samengewerkt worden tussen de federale instellingen en de Vlaamse musea”. “En ook onder de Vlaamse musea en instellingen zelf kan er nog veel beter samengewerkt worden. Nu probeert men soms vliegen van elkaar af te vangen en dat is belachelijk. We moeten af van die kruideniersmentaliteit”, aldus Caron.

De Groen-politicus wil minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) volgende week ook om meer tekst en uitleg vragen, met name over diens rol in heel de Toporovski-saga maar ook over de nood aan een betere samenwerking tussen de verschillende Vlaamse en federale kunstinstellingen.

bron: Belga