Fusie Persgroep en Medialaan – Voorbije maanden al tientallen ontslagen geweest bij De Persgroep – personeel erg ongerust

Fusie Persgroep en Medialaan - Voorbije maanden al tientallen ontslagen geweest bij De Persgroep - personeel erg ongerust

De directie van De Persgroep Publishing (DPP), uitgever van onder meer Humo, De Morgen en Het Laatste Nieuws, heeft de voorbije maanden al tientallen mensen laten vertrekken bij diverse diensten. Er heerst grote ongerustheid bij het personeel over de toekomst van het bedrijf. Dat zegt Tijs Hostyn van de bediendevakbond LBC donderdagmiddag. De Tijd schreef donderdag dat de huidige hoofdredacteur van het weekblad Humo, Jörgen Oosterwaal, ook de eindverantwoordelijkheid krijgt over de krant De Morgen. An Govaerts, de huidige hoofdredactrice van De Morgen, zal zich volgens De Tijd toeleggen op het onlinegebeuren rond demorgen.be. Bart Eeckhout zou het opiniërend gezicht van De Morgen blijven. Of de twee redacties een nieuw geheel zullen vormen, is onduidelijk. Bij De Morgen wordt het personeel later vandaag ingelicht over de toekomst.
De vakbonden bij DPP bevestigen donderdagmiddag dat er veel bezorgdheden zijn bij het personeel. “Het personeel is erg ongerust over de besparingen en mogelijk meer ontslagen”, benadrukt Tijs Hostyn. “De Persgroep heeft niet de gewoonte om plots veel ontslagen door te voeren, maar we stellen wel vast dat de voorbije maanden tientallen mensen moesten vertrekken bij diverse diensten.”
Nog volgens de vakbonden heeft de directie van het mediabedrijf al diverse besparingen doorgevoerd. “Op een bepaald moment heeft de directie en besparing van 15 procent doorgevoerd bij de bedrijfswagens. Uit bevragingen van ons bij het personeel bleek dat het merendeel van het personeel daarmee niet akkoord ging. Maar die maatregel wordt gewoon doorgevoerd en het personeel moet dat maar slikken. Er is geen ruimte voor overleg”, aldus Hostyn.
Op termijn moeten De Persgroep Publishing en Medialaan, de moederholding van onder meer VTM, Q2 en Q-Music, samensmelten tot één mediabedrijf. En De Persgroep Publishing zou tegen de zomer van 2019 ook verhuizen naar een nieuw gebouw in Antwerpen. En daardoor heerst er op grote schaal veel onzekerheid en schrik bij het personeel. “Er is veel onduidelijk. Wie moet er verhuizen naar Antwerpen? Hoe gaat de fusie met Medialaan eruit zien? Waar moeten de mensen gaan werken en onder welke arbeidsvoorwaarden? De mensen zijn ongerust.”
De vakbonden hopen dat de directie op korte termijn op een sociale manier omspringt met het personeel en de veranderingen bij het bedrijf.

bron: Belga