NMBS wil reizigers kinderopvang aanbieden

NMBS wil reizigers kinderopvang aanbieden
Belga / E. Lalmand

Vervoersmaatschappij NMBS denkt erover na om kinderopvang toe te laten in de stations. Het is een van ideeën om de plekken om te vormen tot plekken waar de pendelaars dagelijkse taken kunnen vervullen. “Zo willen we onze reizigers tijd besparen”, klinkt het.

De komende jaren zouden onze stations wel eens een totale make-over kunnen krijgen. Dat is toch het plan van de NMBS, die het aantal concessies in de gebouwen nog wil verhogen. Dat zijn ruimtes in de stations die aan winkels of bedrijven worden verhuurd. Zo mikt de vervoersmaatschappij op enkele bijzondere toevoegingen.

36.000 vierkante meter aan winkelsHet doel is om de reizigers te voorzien in hun dagelijkse behoeftes. Denk aan boodschappen doen, naar de kapper gaan, maar ook een kinderopvang. Zo hoopt de NMBS dat de treingebruikers tijd besparen en de trein aantrekkerlijker zullen vinden.

De concessies leverden het bedrijf vorig jaar een aardig centje op. In totaal leverden ze 23,8 miljoen euro op, een stijging van 17% tegenover 2016. In totaal zijn er 424 concessies actief in 102 stations. Opgeteld nemen ze 36.000 vierkante meter ruimte in. Tegen eind 2019 zal hier nog eens 4.000 vierkante meter aan toegevoegd worden. Brussel-Zuid kent de meeste concessies: 71.

Foodtrucks in het station

De NMBS zal zich in de toekomst meer toeleggen op de aanwezigheid van ‘convenience stores’. Die winkels zullen aanwezig zijn in middelgrote stations en onder andere dagelijkse voedingswaren en gebruiksgoederen in de aanbieding hebben, zoals hygiëne- en onderhoudsproducten. Als aanvulling hierop zal de vervoersmaatschappij ook foodtrucks toelaten, “omdat zij een steeds variërend productgamma kunnen voorstellen”.