Chinees ruimtestation stort binnenkort neer, alleen weet niemand waar

Foto Pexels

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 zweeft momenteel ongecontroleerd door de ruimte, maar dat zal niet lang meer duren. Binnen enkele weken stort gevaarte op aarde neer, de vraag is alleen waar.

In 2016 raakte de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA de controle kwijt over haar eerste ruimtestation. Tiangong-1 sloeg op hol en vloog twee jaar lang door de ruimte.  Daar komt binnen afzienbare tijd een einde aan, volgens de Europese ruimtevaartorganisatie stort het station tussen 24 maart en 19 april neer.Waar het 8,5 ton zware ruimtetuig zal neerstorten, is niet te voorspellen. Het is alleen zeker dat het tussen de 43ste noorder- en zuiderbreedtegraad zal zijn. Dat is een immens groot gebied, ongeveer de halve planeet, van Spanje tot Australië.

Het ruimtestation zal neerstorten ergens tussen de twee rode lijnen. Foto R.V.

Lotto

Toch is er geen reden tot paniek, de kans is groot dat het gevaarte zal opbranden in de atmosfeer of in de zee eindigt. En zelfs al vallen de brokstukken op aarde, hoeft dat geen problemen te geven. De kans dat een persoon geraakt wordt, is een miljoen keer kleiner dan dat hij de lotto wint. In het verleden werd er nog maar één iemand geraakt door ruimtepuin en die was niet eens gewond.