Wordt Australië het eerst land zonder baarmoederhalskanker?

Australië binnenkort kankervrij?
AFP / G. Gobet

IPVS, de Internationale Papilomavirus Vereniging, heeft aangekondigd dat Australië binnenkort baarmoederhalskankervrij kan zijn. Het zou daarmee het eerste land ooit zijn dat een bepaald type kanker volledig kan voorkomen.

Volgens een studie van IPVS zet Australië enorme stappen in de goede richting als het over kankerpreventie gaat. Met name baarmoederhalskanker zou in de toekomst volledig voorkomen kunnen worden.

Meisjes én jongens

Sinds 2007 deelt Australië namelijk gratis HPV-vaccins uit in middelbare scholen. Deze vaccins zijn een preventiemaatregel tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV). Dit virus veroorzaakt niet minder dan 99.9% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Zowel jongens als meisjes krijgen in Australië tegenwoordig het vaccin toegediend tegen HPV. Het aantal vrouwen dat de seksueel overdraagbare infectie nog oploopt, is de laatste 10 jaar dan ook gedaald van 22.7% naar 1.1%.

Ook België is goed op weg

In België worden ook steeds meer mensen gevaccineerd tegen het virus. In 2008 lag het cijfer nog op 4.1%, terwijl ondertussen ongeveer 90% van de 12- tot 13-jarigen ingeënt is. Vaak gebeuren deze vaccinaties gratis door het CLB.