Blijvend tekort aan ingenieurs

Het is geen geheim dat Vlaamse bedrijven altijd op zoek zijn naar ingenieurs. Ondanks inspanningen van zowel het werkveld als de overheid blijft het tekort nijpend. “Exacte cijfers hebben we niet altijd, maar signalen uit de bedrijfswereld des te meer: er is en blijft een tekort aan ingenieurs”, zegt algemeen directeur van ingenieursvereniging ie-net Nancy Vercammen.
door
marketing
Leestijd 2 min.

“We zijn de hele tijd met het tekort aan ingenieurs bezig”, vertelt Vercammen. “We organiseren jobbeurzen en speciale evenementen om ingenieursstudenten en bedrijven dichter bij elkaar te brengen, maar het is een probleem dat we niet direct opgelost krijgen. Er moeten structurele aanpassingen komen.”

Onbekend is onbemind

Als ingenieursvereniging weet ie-net dat het aantal openstaande vacatures voor ingenieur groter is dan het aantal mensen dat afstudeert in deze richtingen. Ze pleiten in eerste instantie dan ook voor meer sensibilisering. “Meer jongeren moeten hun weg vinden naar dit soort opleidingen. Er zijn wel al initiatieven voor wetenschapsrichtingen, maar niet voor ingenieursstudies specifiek”, laat Vercammen weten.

Ze vindt dat de kennismaking met het vak al in de lagere school moet beginnen. Een van de problemen die ze aankaart, is dat jongeren niet weten wat het beroep inhoudt of dat het te abstract lijkt. “Het beeld van de ingenieur is nog te vaak een man op een bouwwerf met een gele helm. Dit stereotype willen we de wereld uit, want het is een heel diverse sector.” Rapporten tonen ook aan dat sensibilisering doorheen heel de schoolloopbaan van jongeren aanwezig moet zijn.

Volgens Vercammen kan ook televisie hiertoe bijdragen: “In Amerika heb je veel meer programma's waar je ingenieurs aan het werk ziet. Je ziet ze schepen bouwen, gigantische gebouwen rechttrekken of zelfs een bedrijf leiden. Het kan kinderen warm maken voor het beroep en het helpt hen om er een duidelijker beeld van te krijgen.”

Overal tekort

Een structurele aanpak is dus nodig volgens ie-net. Ze vinden het goed dat scholen workshops en infodagen organiseren, maar ze hekelen het feit dat dit vaak maar eenmalige evenementen zijn. Ze vinden dat de jeugd vaker zelf moet kunnen uitproberen. Concreet pleit de organisatie ook voor meer mensen uit het werkveld die leerkracht worden en zo hun passie voor het vak kunnen doorgeven.

België is trouwens niet het enige land dat met dit probleem kampt. In heel Europa hebben landen met een tekort aan ingenieurs af te rekenen. “We zagen een tijd terug wel een toename aan Zuid-Europese ingenieurs die bij ons op de arbeidsmarkt terecht kwamen, maar dat is slechts tijdelijk”, voorspelt Vercammen. Ze zegt dat het gaat om werknemers die terug huiswaarts zullen keren wanneer het in eigen land weer economisch beter gaat.

(Pieter Van der Elst)