Proces tegen vermoedelijke dader van aanslag op Londense metro begonnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bija een half jaar na de aanslag in het Londense metrostation Parsons Green is vandaag het proces begonnen tegen de vermoedelijke dader. De achttienjarige Irakees Ahmed Hassan Mohammed Ali wordt beschuldigd van poging tot moord en gebruik van explosieven. Hij ontkent verantwoordelijk te zijn voor de feiten. Volgens de aanklacht plaatste de jongeman op 15 september 2017 een emmer met nagels en springstoffen in een drukbezette metrowagon. De bom ontplofte niet zoals gepland en produceerde enkel een steekvlam. Een dertigtal mensen raakte toch gewond, maar er vielen geen doden. "Waren de explosieven ontploft, zouden er onvermijdelijk doden en zwaargewonden gevallen zijn en veel schade veroorzaakt in de wagon", zei openbaar aanklaagster Alison Morgan volgens het persbureau PA.

Na zijn aankomst als zestienjarige vluchteling in Engeland had de Irakees gezegd dat hij door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) was opgeleid om te doden. Tegelijkertijd had hij benadrukt dat hij niet door IS naar Europa was gestuurd. De terreurorganisatie had de aanslag in het metrostation Parsons Green wel opgeëist.

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat de tiener van een vakantie van zijn pleegouders in Surrey gebruikmaakte om een bom met 2,2 kilogram nagels, messen en schroeven te produceren. Hij had op het internet naar instructies gezocht en twee nodige ingrediënten, waterstofperoxide en zwavelzuur, voor zijn zelfvervaardigde bom bij Amazon besteld. Na de aanslag werd hij door de politie in de vertrekhal van de haven van Dover gearresteerd.

Bron: Belga