Procedure thuiswerkalarm officieel voorgesteld

Het KMI zal voortaan vanaf een code oranje wegens risico op gladde wegen in de vooravond een thuiswerkalarm afkondigen, dat de ochtend nadien om 6 uur wordt bevestigd of aangepast. Het alarm wordt per provincie afgekondigd voor een bepaalde tijdsduur. Zo bleek vandaag bij de officiële voorstelling van het thuiswerkalarm door federaal minister van Werk Kris Peeters en David Dehenauw, hoofd van de weerkamer van het KMI. Minister Peeters roept de bedrijven op om via het arbeidsreglement of een cao een specifieke regeling voor occasioneel telewerk uit te werken met daarin de mogelijkheid om occasioneel telewerk toe te staan wanneer het KMI code oranje of rood afkondigt bij winterse omstandigheden.

Op 11 december zorgde sneeuw voor in totaal 1.300 kilometer in de ochtend- en avondspits, waardoor duizenden mensen die dag langer in hun wagen zaten dan op het werk.Toen op donderdag 8 februari het KMI in de late namiddag een code oranje voor de volgende dag aankondigde, riep minister Peeters bij wijze van proef werkgevers en werknemer op voorzorgsmaatregelen te nemen een aan thuis- of telewerk te doen. Maar op 9 februari waren de weersomstandigheden ’s morgens normaal en viel er ’s pas avonds wat sneeuw. Doordat de oproep goed gevolgd werd, bleven de files echter beperkt tot 20 kilometer.

Op donderdag 1 maart hield het KMI het op code geel voor de vrijdag, maar wijzigde het vrijdagochtend naar code oranje omdat de weersomstandigheden veranderd waren. Het was evenwel te laat om een thuiswerkalarm af te kondigen. “We wilden ook voorzichtiger zijn na de kritiek op 9 februari”, erkende Peeters woensdag.

Voortaan zal het KMI in het weerbericht van 17 uur kunnen melden of er de dag nadien een code oranje zal gelden. Omdat de weersomstandigheden lokaal kunnen verschillen, komt er een opdeling per provincie. Er wordt ook met tijdsperiodes van zes uur gewerkt. De dag van zelf wordt de code oranje dan bevestigd of ingetrokken.

Het zijn de bedrijven die beslissen of er tot thuiswerk wordt overgegaan.

bron: Belga