Pol Deltour: "Overname De Vijver Media zorgt voor toenemend onevenwicht"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Ik kan alleen maar vaststellen dat er door de overname van De Vijver door Telenet een toenemend onevenwicht ontstaat." Dat zegt Pol Deltour nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) vandaag in een reactie. Vandaag voorbeurs raakte bekend dat Telenet De Vijver Media volledig overneemt. De andere aandeelhouders, Mediahuis en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté), verkopen hun belang van respectievelijk 30 en 20 procent. Door de overname wordt het bedrijf de enige aandeelhouder van de commerciële zenders Vier, Vijf en Zes en van productiehuis Woestijnvis.

Het is de tweede omwenteling op korte tijd in de sector. In het najaar van vorig jaar slokte De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo) de tv-groep Medialaan (VTM, Q2, Q-Music, Joe FM) volledig op. Medialaan is de grootste concurrent van Vier, Vijf en Zes. "Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg) verkoopt zijn aandelen in De Vijver. Ik kan alleen maar vaststellen dat dat een tegengestelde beweging is in vergelijking met De Persgroep, die recent Medialaan opslokte", zegt Deltour vandaag.

"Ik kan ook alleen maar vaststellen dat er daardoor een toenemend onevenwicht ontstaat, waar we met een grote speler zitten tegenover concurrenten die het moeilijker hebben. Het verschil in capaciteit en macht wordt bijzonder groot. In die zin moeten we oppassen dat we niet in 'Champions League-toestanden terechtkomen'", aldus nog Deltour.

bron: Belga