"Meer dan vier op de vijf Brusselse vrouwen slachtoffer van seksuele intimidatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brusselse vrouwen worden regelmatig geconfronteerd met seksuele intimidatie. In een studie gaf 86,4 procent van de Brusselse vrouwen aan minstens één bepaalde vorm van seksuele intimidatie te hebben ervaren, 41 procent gaf aan op het moment van het interview nog last te ondervinden van seksuele intimidatie. De studie werd uitgevoerd door de UGent, in opdracht van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). De studie werd afgenomen bij 426 Brusselse vrouwen verspreid over het gewest met een mediaanleeftijd van 43 jaar. De term seksuele intimidatie werd breed genomen: van één keer ongepast staren tot ongewenst kussen of aanrakingen. De overgrote meerderheid van de Brusselse vrouwen (86,4 pct) gaf aan er al mee te maken hebben gehad. Iets meer dan een derde (34,5 procent) draagt daar vandaag nog gevolgen van in de vorm van bijvoorbeeld slapeloosheid of relationele problemen. Ongewenste aanrakingen, omhelzingen of kussen worden als het ergst ervaren.

De helft van de respondenten (49,5 procent) kreeg al te maken met fysiek niet-partnergeweld zoals duwen, trekken en bedreigd worden met fysiek geweld. De daders waren hier voornamelijk familie- en gezinsleden. Meer dan een kwart gaf aan ook zelf al dader te zijn geweest van fysiek niet-partnergeweld. Ongeveer 14 procent van de vrouwen gaf aan minstens één bepaalde vorm van seksueel niet-partnergeweld te hebben meegemaakt. De fysieke vormen van seksueel geweld werden voornamelijk gepleegd door onbekenden. De psychische vormen voornamelijk door vrienden en kennissen.

Een aantal conclusies uit de studie waren gisteren al bekendgemaakt bij de voorstelling van de applicatie "Blijf van mijn lijf" tegen seksuele intimidatie in de Brusselse straten.

bron: Belga