Lange gevangenisstraffen voor leden van Duitse extreemrechtste groepering

Acht leden van de extreemrechtse “Gruppe Freital”, die bomaanslagen pleegden tegen opvangcentra en politieke tegenstanders, zijn vandaag door de rechtbank in de Oost-Duitse stad Dresden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de vier en tien jaar. De groep, zeven mannen en een vrouw tussen de 20 en 40 jaar oud uit Dresden en het nabijgelegen stadje Freital, werd onder andere schuldig bevonden aan de oprichting van een terroristische vereniging, het tot ontploffing brengen van explosieven, en poging tot moord respectievelijk medeplichtigheid. Het vonnis is nog niet rechtsgeldig. De rechtbank achtte het als bewezen dat de terreurgroep op grond van extreemrechts gedachtengoed in wisselende samenstelling en betrokkenheid in 2015 in totaal vijf bomaanslagen heeft gepleegd tegen vluchtelingencentra en politieke opponenten in Freital en Dresden.

De beide kopstukken Timo S. (29) en Patrick F. (26) kregen respectievelijk tien jaar en negen jaar en zes maanden. De destijds pas 18-jarige Justin S., die tijdens het proces omvangrijke bekentenissen aflegde, liep vier jaar jeugdstaf op. De enige vrouw van de groep, de 29-jarige Maria K., moet vijfeneenhalf jaar uitboeten in de cel. De overige vier veroordeelden van 27, 30, 39 en 40 jaar oud kregen gevangenisstraffen tussen vijf en acht jaar. Ze zaten allen sinds november 2015 respectievelijk voorjaar 2016 in voorarrest.De groep wilde een “klimaat van angst creëren” en “buitenlanders en politieke tegenstanders het recht op een leven in vrijheid ontzeggen”, zei procureur Joern Hauschild in januari in zijn resumé. Het is louter toeval dat niemand ernstig gewond of gedood werd bij hun aanslagen.

Dresden is de hoofdstad van Oost-Duitse deelstaat Saksen en was het toneel van geweldaddige rellen en vreemdelingenhaat sinds bijna 1 miljoen migranten naar Duitsland kwamen in 2015.

bron: Belga