Donald Tusk: "Ik kan de Britten enkel een vrijhandelsakkoord aanbieden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Omdat de Britse premier Theresa May blijft volhouden dat het Verenigd Koninkrijk na de brexit geen douane-unie met de EU wil, de Europese interne markt wil verlaten en aan de jurisdictie van het Europees Hof van Justitie wil ontsnappen, kan de Europese Unie haar enkel een vrijhandelsakkoord aanbieden. Dat heeft Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk vandaag gezegd. Tusk heeft de ontwerprichtlijnen klaar voor de onderhandelingen met Londen over de Europees-Britse relaties na de brexit en de daaropvolgende overgangsperiode. Hij stelde ze vanmiddag voor in Luxemburg, waar hij op bezoek is bij premier Xavier Bettel. Omdat de Britten niet geïnteresseerd zijn in deelname aan de Europese interne markt en ook geen douane-unie met de EU willen vormen, zal een vrijhandelsakkoord de onderlinge relaties vorm moeten geven, zei Tusk. Dat model helpt de Britten ook om onder de rechtspraak van het Europees Hof uit te komen - een van hun belangrijkste ambities in het kader van de brexit.

"Ik hoop dat het een ambitieus en verregaand akkoord zal zijn - en we zullen daarvoor ons best doen, zoals we met andere partners als recent nog Canada deden - maar het zal slechts een vrijhandelsakkoord zijn", zei Tusk. Hij wil dat het handelsakkoord alle economische sectoren bestrijkt en stelt een nultarief voor goederen voor. Groot-Brittannië en de EU-landen moeten de toegang tot elkaars viswateren en -bestanden kunnen behouden, vindt hij.

Tusk merkte op dat een Europees-Brits vrijhandelsakkoord het eerste vrijhandelsakkoord ooit zou zijn dat de economische banden tussen de ondertekenaars losser maakt in plaats van versterkt. "Ons akkoord zal de handel tussen het VK en de EU niet vlotter doen verlopen. Deze zal moeilijker en kostelijker worden dan vandaag het geval is, voor ons allemaal. Dat is de essentie van de brexit." De ontwerprichtlijnen van Tusk worden nu naar de Europese lidstaten doorgestuurd. Op de Europese top van 22 en 23 maart worden ze naar alle verwachting goedgekeurd.

bron: Belga