Cyprus Cup - Bondscoach Serneels trekt veel lessen uit vijfde plaats van Red Flames

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg heeft woensdag de Cyprus Cup afgesloten op de vijfde plaats na de 2-1 zege in de plaatsingswedstrijd tegen Zuid-Afrika. Bondscoach Ives Serneels leerde op het vriendschappelijke toernooi veel bij over zijn Red Flames, zo vertelde hij aan Belga. De Flames waren voor de derde keer aan de slag in Cyprus. In 2015 moest de ploeg van bondscoach Ives Serneels vrede nemen met de twaalfde en laatste plaats. Vorig jaar eindigden de Belgen als zevende, nu verging het de Flames nog beter.

"Het waren moeilijkere omstandigheden dan de andere jaren, maar we hebben een beter resultaat gehaald. Dat stemt me tevreden", aldus Serneels vanuit Larnaca. "Het team kende in aanloop naar het toernooi geen optimale voorbereiding. Er waren speelsters net terug uit blessure met een gebrek aan wedstrijdritme. Sommigen zijn net voor de Cyprus Cup ziek geworden, anderen hadden al te veel wedstrijden gespeeld en waren wat vermoeid. Individueel moesten we dat goed opvolgen, maar daardoor hebben alle speelsters hun kans gekregen. Enkelen hebben getoond dat ze kort bij een basisplaats staan. Deze kern is veel breder geworden."

De vrouwen van bondscoach Ives Serneels waren op het prestigieuze toernooi in Cyprus op de tweede plaats geëindigd in de groepsfase, na een 2-1 nederlaag tegen Tsjechië, een doelpuntenloos gelijkspel tegen Spanje en een 2-0 zege tegen Oostenrijk.

"We openen met een nederlaag tegen Tsjechië, op papier het laagst gerangschikte team en de zwakste tegenstander. We wisten wel dat de Tsjechen net als ons veel stappen hebben gezet, maar we hadden absoluut de ambitie om die match te winnen. Dat lukt dan niet, maar daarna heeft mijn groep daar fantastisch op gereageerd. Je moet het toch maar klaarspelen om tegen een technisch topland als Spanje en Oostenrijk, halvefinalist op het WK, je toernooi te redden."

"De twee laatste wedstrijden kenden we een moeilijke start, maar daar reageerden we goed op. Tegen Oostenrijk startten we slecht, tegen Zuid-Afrika komen we terecht op achterstand. Maar telkens kan mijn groep de rug rechten", constateerde Serneels. "Ik merkte dat we de fysieke bovenhand kregen naarmate de wedstrijden vorderden. Als je dan voetballend nog het verschil kan maken en als vijfde eindigt, kan je als coach alleen maar tevreden zijn."

De Red Flames keren pas donderdag terug naar België. Woensdagavond zagen ze Italië in de finale verliezen van Spanje (2-0). De Italiaanse vrouwen lijken in de WK-kwalificatiepoule de grootste concurrent voor België. Met drie zeges uit evenveel wedstrijden staan de Belgen op de tweede plaats, Italië pakte echter 4 op 4. De twee volgende kwalificatieduels staan begin april op de agenda, met de thuismatch in Leuven tegen Portugal (6 april) en de verplaatsing naar Italië (10 april). Enkel de groepswinnaar stoot door naar de eindronde, de vier beste tweedes (op zeven groepen) spelen barrages.

"De komende drie weken zullen we iedereen van heel dichtbij opvolgen zodat we binnen een maand helemaal klaar zijn. Dan komt Portugal op bezoek en we willen heel graag die drie punten thuishouden. We mogen Portugal zeker niet onderschatten en moeten ervoor zorgen dat we met het maximum van de punten naar Italië kunnen. Daar zullen we top moeten zijn", aldus Serneels.

bron: Belga