Zes Belgische deelnemers voor Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Zes Belgische deelnemers voor Koningin Elisabethwedstrijd voor zang

Er nemen dit jaar zes Belgen deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. In totaal werd van 312 kandidaten de video gescreend: 64 van hen mogen naar de eerste publieke ronde op dinsdag 1 en woensdag 2 mei in Brussel. Het gaat om 43 vrouwen en 21 mannen van in totaal 22 verschillende nationaliteiten, zo meldt de organisatie. Korea is het best vertegenwoordigd met dertien deelnemers. De wedstrijd loopt van 1 tot 12 mei. Tijdens de eerste ronde (1 en 2 mei) en de halve finale (4 en 5 mei) brengen de kandidaten een recital met pianobegeleiding te berde. Voor hun prestatie tijdens de finale, die van 10 tot 12 mei wordt gehouden, worden ze begeleid door het Symfonieorkest van de Munt onder leiding van Alain Altinoglu.

De Belgische kandidaten, van wie er drie over de dubbele nationaliteit beschikken, zijn Marianne Croux, Julie Gebhart, Cécile Lastchenko, Emma Posman, Déborah Salazar en Charlotte Wajnberg. Naast Korea kennen ook Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten een goede vertegenwoordiging. Andere deelnemende landen zijn: Argentinië, Australië, Wit-Rusland, Canada, China, Congo, Cuba, Finland, Israël, Japan, Polen, Roemenië, Rusland, Spanje, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne.Het is de eerste keer dat de editie zang van de Koningin Elisabethwedstrijd heel wat korter is dan de edities die toegewijd zijn aan een instrument. Uit een denkoefening na afloop van de editie van 2014 bleek dat de Koningin Elisabethwedstrijd veel langer was dan de meeste zangwedstrijden die doorgaans één week duren. De zangers zijn namelijk afhankelijk van de productiekalenders van operahuizen of operastudios en kunnen zich bijgevolg moeilijk voor lange periodes vrijmaken. Daarom besliste de organisatie om de prestaties van de kandidaten in te korten en de verschillende rondes met één dag te verminderen opdat de wedstrijd in twee weken afgehandeld kan worden.

De Koningin Elisabethwedstrijd wordt georganiseerd volgens een vierjaarlijkse cyclus waarbij om beurten wordt gefocust op achtereenvolgens viool (2015), piano (2016), cello (2017) en zang (2018).

bron: Belga