Staatssecretaris Debaets lanceert eerste Belgische applicatie tegen straatintimidatie

Brussels staatsecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) zet met de applicatie “Blijf van mijn lijf” de strijd voort tegen seksuele intimidatie in de Brusselse straten. Samen met de vzw “Touche Pas A Ma Pote” ontwikkelde ze een app waarop vrouwen en mannen melding kunnen maken van straatintimidatie en omstanders kunnen mobiliseren. De lancering van de app vond plaats in de Brussels Hogeschool IHECS. De studentes in de wijk klaagden onlangs in een open brief aan dat ze op straat regelmatig het slachtoffer zijn van scheldwoorden, achtervolgingen of fysiek ongewenste aanrakingen.

Uit een studie van de UGent blijkt dat op een groep van 450 Brusselse vrouwen 86 procent al minstens eenmaal seksueel geïntimideerd werd en 34 procent er nog steeds onder lijdt.De applicatie laat het slachtoffer of een getuige toe om meteen melding te maken van de intimidatie en de locatie door te geven. De gebruiker geeft aan of het om een verbaal of fysiek incident ging en kan een getuigenis achter laten. Tegelijkertijd kunnen andere gebruikers ook zien dat er een melding binnenkomt en te hulp schieten.

De applicatie is gebaseerd op het Franse ‘Handsaway’, daar is een derde van de gebruikers mannelijk. De app is dus ook een middel om gaybashing tegen te gaan.

“We zien hierdoor wanneer en in welke wijk het gebeurt, want het wordt geregistreerd. De wijkpolitie kan ook zien of het in bepaalde straten gebeurt en zo slim beginnen patrouilleren”, aldus staatssecretaris Debaets.

bron: Belga