"Rekensom voor vernieuwde Vlaamse erfbelasting klopt niet" (Inspectie van Financiën)

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse hervorming van de erfbelastingen stoelt volgens de Inspectie van Financiën op budgettair drijfzand. Ze rekent op tijdelijke inkomsten om de lagere tarieven te compenseren, zo staat vandaag in De Tijd. Vanaf 1 september wordt erven voor sommigen goedkoper, besliste de Vlaamse regering eind februari. Bij de hervorming wordt meer rekening gehouden met nieuwe samenlevingsvormen, waaronder alleenstaanden zonder kinderen.

Nochtans kregen de plannen een negatief advies van de Inspectie van Financiën, blijkt uit documenten van de Vlaamse regering. Het belangrijkste punt van kritiek is dat de hervorming van de erfbelasting de Vlaamse begroting 139 miljoen euro kost. Om dat te kunnen betalen, rekent de regering onder meer op 75 miljoen inkomsten uit fiscale regularisatie.

Dat is volgens de Inspectie van Financiën niet verstandig. Niet alleen acht ze de opbrengst uit dat zwart geld "onvoldoende zeker", maar ze vindt het ook "niet opportuun" om uitgaven die jaar na jaar terugkomen met een tijdelijke maatregel te financieren.

Volgens Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) ligt er wel voldoende geld klaar. "Zelfs zonder de inkomsten van de fiscale regularisatie is er de volgende regeerperiode genoeg ruimte voor deze belastingverlaging." Hij wijst ook op de opbrengsten van eerdere regularisatierondes.

bron: Belga