Hulpkonvooi trekt zich terug uit Oost-Ghouta na inbeslagnames en beschietingen

Hulpkonvooi trekt zich terug uit Oost-Ghouta na inbeslagnames en beschietingen

Het hulpkonvooi dat gisteren het belegerde rebellengebied Oost-Ghouta kon bereiken, heeft dat na negen uur moeten verlaten zonder zijn goederen volledig te kunnen lossen. De Syrische regering zette haar lucht- en grondoffensief gewoon verder, en nam het overgrote deel van de medische bevoorrading van het konvooi in beslag. Het door Rusland gesteunde Syrische leger veroverde de afgelopen dagen meer dan een derde van Oost-Ghouta. Volgens de Verenigde Naties zitten er 400.000 mensen vast in het gebied, en was er al een tekort aan voedselvoorraden en medische benodigdheden voor de start van de aanval twee weken geleden. “Het team is veilig, maar gezien de veiligheidssituatie is er besloten om voorlopig terug te gaan. Ze hebben zoveel mogelijk uitgeladen in de gegeven omstandigheden”, zei Iolanda Jaquemet, de woordvoerster van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), vanuit Genève.

Een andere bron vertelde aan Reuters dat 10 van de 40 vrachtwagens het gebied onaangeroerd verlieten. Bovendien beval de regering om 70 procent van de medische benodigdheden uit het konvooi te halen. Het ging om erg noodzakelijk materiaal als insulinespuiten en chirurgische kits, volgens een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het ICRC bevestigde dat medisch materiaal werd geblokkeerd maar gaf geen details.De VN-Veiligheidsraad keurde tien dagen geleden unaniem een resolutie goed, waarin werd opgeroepen tot een dertig dagen durend staakt-het-vuren in Syrië. Maar sindsdien blijft het geweld aanhouden, onder meer in Oost-Ghouta.

Een week geleden kondigde Rusland unilateraal een dagelijkse pauze in de gevechten van vijf uur aan, maar het geweld ging ook tijdens die uren gewoon door.

bron: Belga