Etnische zuivering van Rohingya in Myanmar duurt voort

Etnische zuivering van Rohingya in Myanmar duurt voort
Etnische zuivering van Rohingya in Myanmar duurt voort

De etnische zuivering van de Rohingya in Myanmar blijft voortduren, hekelt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vandaag. Dat gebeurt via een campagne van “georganiseerde terreur en hongersnood”, met als doel de moslimminderheid op de vlucht te doen slaan. “De etnische zuivering van Rohingya in Myanmar wordt voortgezet”, verklaarde Andrew Gilmour, ondersecretaris-generaal van de mensenrechten van de VN.

Sinds augustus vorig jaar heeft een operatie van het Myanmarese leger, die volgens de Verenigde Staten als een etnische zuivering wordt beschouwd, al bijna 700.000 Rohingya verjaagd.Ook nu nog steken wekelijks honderden Rohingya de grens met Bangladesh over. “De Myanmarese regering blijft tegenover de wereld herhalen dat ze klaar is voor de terugkeer van de Rohingya, maar tegelijkertijd verjagen de veiligheidstroepen hen nog steeds naar Bangladesh”, aldus Gilmour, die de rol van het leger en de nalatigheid van de regering aan de kaak stelt.

Het leger houdt vol dat de militaire operatie een gevolg is van de aanvallen van Rohingya-rebellen, die beschouwd worden als “terroristen”, eind augustus 2017.

Sinds 2016 heeft Myanmar een burgerregering, na decennia van militaire dictatuur, onder leiding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Die laatste wordt er echter van beschuldigd niets te doen tegen de inbreuken die tegen de Rohingya-moslims worden begaan.

Bron: Belga