Verkiezingen Sierra Leone – Na tien jaar moet president Koroma opvolger krijgen

Verkiezingen Sierra Leone - Na tien jaar moet president Koroma opvolger krijgen

De bevolking van Sierra Leone kiest op woensdag 7 maart een nieuwe president. Huidig president Ernest Bai Koroma moet, na tien jaar, een opvolger krijgen. De nieuwe president zal de ontwikkeling van het kleine en arme West-Afrikaanse land weer de juiste richting moeten uitsturen, na jaren van zware corruptie, vorig jaar modderstromen die een duizendtal mensenlevens eisten en in 2014 ook de ebola-epidemie. Ruim 3 miljoen kiezers trekken ook naar de stembus om een nieuw parlement en nieuwe lokale autoriteiten te kiezen. Het politieke leven in Sierra Leone wordt traditioneel gedomineerd door twee krachten die elkaar in evenwicht houden: het All People’s Congress (APC), dat aan de macht is, en de Sierra Leone People’s Party (SLPP), de grootste oppositieformatie. Een nieuw gezicht kan dat evenwicht nu echter verstoren: dat van oud-SLPP’er Kandeh Yumkella. Hij leidt de in de zomer van 2017 opgerichte partij National Grand Coalition (NGC). Die partij wil de “derde weg” belichamen, en kan optreden als kingmaker als het tot een tweede ronde komt. Anders dan de andere partijen legt die de klemtoon op beleid, in plaats van op de etnische afkomst van de kandidaten.
Wat de uitkomst wordt, is nog onduidelijk. Een overwinning voor de APC, ondanks breed ongenoegen over het beleid van de partij, zou betekenen dat ze kan verdergaan met haar “zorgwekkend wegsluipen van open democratische praktijken”, analyseert politicoloog Fodei Batty op African Arguments.
Ook een overwinning van een oppositiepartij is mogelijk, maar het is moeilijk voorspellen hoe er gestemd zal worden. Daarnaast bestaan er zorgen over hoe vrij en eerlijk de stembusgang zal verlopen. Een oppositie-overwinning zal alleszins, net als in 2007, een “opmerkelijke machtsoverdracht” betekenen aldus Batty.
Koroma duidde zijn vroegere minister van Buitenlandse Zaken Samura Kamara aan als zijn opvolger, een onverwachte keuze. Hij hoopt wel zelf de partij verder te kunnen leiden. Julius Maada Bio is dan weer de kandidaat voor de SLPP. In 2012 nam hij het op tegen Koroma, maar moest hij dus de duimen leggen. In het nadeel van Madaa Bio is zijn verleden in de militaire junta die de APC 26 jaar geleden van de macht verdreef.
Met Kandeh Yumkella heeft de jonge NGC alvast een charismatischer kandidaat. Yumkella is landbouweconoom en leidde tot voor kort de Industrial Development Organization van de VN. Zijn aanhangers zien hem als een iemand die het land kan redden – anders dan zijn twee voornaamste tegenkandidaten kleven aan hem geen corruptiebeschuldigingen.
Behalve deze drie zijn er nog dertien andere kandidaten, onder wie twee vrouwen. De meesten van hen zijn echter vooral uit op een interessante benoeming, in ruil voor hun steun.
De torenhoge corruptie ondermijnt het vertrouwen in de politieke klasse al jarenlang, en de ebola-epidemie deed dat dat vertrouwen zeker geen goed. Die epidemie eiste zowat 4.000 mensenlevens in het land. Een derde van het geld voorzien voor de strijd tegen de epidemie, 5,7 miljoen dollar, is verdwenen zonder een spoor na te laten.
In 2002 kwam er een eind aan de burgeroorlog. Waarnemers houden er rekening mee dat hier en daar, tijdens de campagne, verkiezingsgeweld kan uitbarsten.
Om al in de eerste ronde tot nieuwe president uitgeroepen te worden, moet een kandidaat 55 pct halen.

bron: Belga