Turkse politie slaat protest naar aanleiding van Wereldvrouwendag uit elkaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Enkele dagen voor de Wereldvrouwendag heeft de Turkse politie een demonstratie in de hoofdstad Ankara uit elkaar geslagen. De ordediensten vuurden rubberen kogels en traangas af, toen een groep vrouwen gisteren een verklaring wilde voorlezen. Dat schreef de onafhankelijke krant Birgün. Volgens het vrouwenplatform Ankara, dat het protest had georganiseerd, werden 18 vrouwenactivisten tijdelijk opgepakt. Ze zijn intussen weer op vrije voeten. "De strijd van de vrouwen kan niet tegengehouden worden. Lange leve 8 maart", deelde het platform op haar Facebookpagina mee.

Voor de Wereldvrouwendag op 8 maart hebben vrouwenorganisaties in Turkije demonstraties aangekondigd. Donderdagavond is er ook een protestmars gepland in de centrale winkelstraat Istiklal in Istanboel. De voorbije jaren hadden de demonstrantes onder andere het beleid van de islamitisch-conservatieve AKP-regering op de korrel genomen. Vooral de uitspraken van president Recep Tayyip Erdogan over de rol van de vrouw zorgen vaak voor beroering. De president had de Turkse vrouwen onlangs nog aanbevolen minstens drie kinderen op de wereld te zetten en preventie als "verraad" omschreven.

Thema bij de protesten is ook steeds weer het geweld tegen vrouwen in Turkije. Alleen al in 2017 werden in het land volgens de niet-gouvernementele organisatie "Wij zulen vrouwenmoorden stoppen" 338 vrouwen om het leven gebracht. Vaak worden die moorden volgens de ngo gepleegd door ex-partners of echtgenoten.

bron: Belga