Oscars 2018 – Sam Rockwell wint Oscar voor beste acteur in een bijrol

Oscars 2018 - Sam Rockwell wint Oscar voor beste acteur in een bijrol

Sam Rockwell heeft de Oscar voor beste acteur in een bijrol gewonnen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn rol van racistische, gewelddadige politieagent in de donkere tragikomedie “Three Billboards outside Ebbing, Missouri”. Andere genomineerden in die categorie waren Woody Harrelson (ook al voor zijn vertolking “Three Billboards outside Ebbing, Missouri”), Willem Dafoe (“The Florida Project”), Richard Jenkins (“The Shape of Water”) en Christopher Plummer (“All the Money in the World”). Die laatste was met zijn 88 jaar de oudst genomineerde acteur ooit voor een Oscar.
De uitreiking van de 90ste Oscars in Hollywood begon maandagmorgen om 2 uur Belgische tijd. Bij aanvang wijdde presentator Jimmy Kimmel zijn monoloog bijna volledig aan het schandaal rond Harvey Weinstein en de #MeToo- en Time’s Up-bewegingen die eruit voortvloeiden en seksuele intimidatie en wangedrag aanklagen.
In een verwijzing naar het Oscarbeeldje grapte de 50-jarige Kimmel: “Oscar is momenteel de meest geliefde en meest gerespecteerde man. Hij houdt zijn handen daar, waar men ze kan zien.” Hij is nooit obsceen en heeft geen penis. “Dat is een man, van wie we er meer in deze stad nodig hebben”, aldus de talkshowhost.
“De wereld kijkt naar ons, wij moeten het voorbeeld geven”, refereerde Kimmel naar de opheldering van de vele gevallen van seksueel misbruik in de filmindustrie en de oproepen voor gelijke rechten van mannen en vrouwen.

bron: Belga