Nog een vertrouweling van Netanyahu wordt kroongetuige in corruptieonderzoek naar hem

Nog een vertrouweling van Netanyahu wordt kroongetuige in corruptieonderzoek naar hem
Nog een vertrouweling van Netanyahu wordt kroongetuige in corruptieonderzoek naar hem

Terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bezoek brengt aan Washington, geraakt hij in eigen land door twee zwaarwegende affaires rond corruptie steeds meer onder druk. Met Nir Chefez, die jarenlang media-adviseur was van Netanyahu, is al een tweede vertrouweling van de regeringsleider bereid om als kroongetuige op te treden in het onderzoek naar het corruptieschandaal rond de grootste Israëlische telecommunicatiegroep Bezeq. In de affaire wordt Netanyahu ervan verdacht in zijn periode als minister van Communicatie financiële voordelen ten belope van 1 miljard shekel (234 miljoen euro) te hebben toegekend aan Bezeq. In ruil zou de tot de onderneming behorende nieuwssite Walla positief berichten over hem en zijn familie. Vorige week al had Shlomo Filber, eveneens een vertrouweling van Netanyahu en ex-directeur-generaal van het ministerie van Communicatie, een overeenkomst met het gerecht afgesloten om als kroongetuige op te treden. Filber en Chefez werden twee weken geleden gearresteerd.

Een woordvoerder van de familie Netanyahu wees maandag opnieuw elk mogelijk wangedrag van de regeringsleider van de hand. “De voortdurende heksenjacht is het beste bewijs dat er niets is en er ook niets zal gevonden worden”, klinkt het in een mededeling.Na een onderzoek van een jaar had de Israëlische politie in februari al een aanklacht wegens corruptie tegen Netanyahu aanbevolen. Er is voldoende bewijsmateriaal wegens corruptie, fraude, machtsmisbruik en belemmering van de rechtsgang in twee onderzoeken verzameld, deelde een woordvoerder mee. In de andere zaak zouden Netanyahu en zijn familie tussen 2007 en 2016 geschenken ter waarde van 244.000 euro onder de vorm van sigaren, champagne en juwelen hebben aanvaard van twee miljardairs in ruil voor gunsten.

De definitieve beslissing over een aanklacht tegen Netanyahu ligt in handen van het Openbaar Ministerie. Netanyahu noemde de beschuldigingen “absurd”. Hij hoopt op een overwinning bij de volgende verkiezingen.

Netanyahu heeft een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis.

Bron: Belga