Minister Marghem countert kritiek van coalitiepartners met pittige tegenaanval

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met een forse tegenaanval countert minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) de kritiek van coalitiepartners CD&V en Open Vld op haar parcours in de totstandkoming van het Energiepact. In een interview met De Morgen zegt de minister het gevoel te hebben dat Kamerleden Leen Dierick (CD&V) en Egbert Lachaert (Open Vld) "enkel de aandacht opzoeken" en plaatst ze vraagtekens bij hun dossierkennis. De voorbije weken rees binnen de meerderheid kritiek over de aanpak van minister Marghem. Die sloeg op haar weigering om rapporten bekend te maken over de gevolgen van de kernuitstap in 2025 of de manier waarop ze een cijfer plakte op de meerprijs voor die beslissing. Niet alleen Dierick en Lachaert stelden zich vragen, ook Bert Wollants (N-VA) fronste de wenkbrauwen.

De MR-politica houdt vol dat ze altijd transparant is geweest. Na de kritiek vanuit de eigen coalitie bijt ze echter stevig van zich af. "Van meneer Wollants kan ik dat verdragen. Hij beheerst de materie tot in de puntjes en heeft soms briljante tussenkomsten in het parlement. Hij volgt de lijn van zijn partij die absoluut zeker wil zijn van de kostprijs van de kernuitstap".

Voor Dierick en Lachaert is minister Marghem een pak minder mild. "Van hen heb ik veel meer het idee dat ze enkel de aandacht opzoeken, hun kennis is niet altijd van hetzelfde niveau. Ik begrijp dat je dat moet doen als parlementslid. Maar iemand als Dierick komt elke zomer met hetzelfde riedeltje: hoe zit het nu met het klimaatpact? Wel, we zijn er bijna. Lachaert heeft dit dossier ook maar gekregen omdat Annemie Turtelboom intussen weg is".

bron: Belga