Duizenden Tsjechen protesteren tegen heropleving van de communisten

Duizenden Tsjechen protesteren tegen heropleving van de communisten

Meer dan 28 jaar na de Fluwelen Revolutie hebben in Tsjechië duizenden mensen tegen een heropleving van de communisten gedemonstreerd. Maandagavond vonden manifestaties plaats in Praag, Brno, Plzen en negen andere steden. Aanleiding voor het protest is de verkiezing van de communistische afgevaardigde Zdenek Ondracek tot voorzitter van de parlementaire commissie voor het toezicht op de politiediensten. Ondracek maakte volgens het persbureau CTK in 1989 deel uit van de oproerpolitie die meedogeloos een demonstratie tegen het regime in Praag uit elkaar had geslagen. Met de verkiezing van Ondracek voor de parlementaire functie is een rode lijn overschreden, zei Vojtech Otevrel, een van de organisatoren van het protest. Hij ziet er een voortzetting in van maatschappelijke trends om extremistische denkbeelden te bagatelliseren. De confederatie van voormalige politieke gevangenen omschreef de benoeming van Ondracek als een schandaal en een gevaar voor de maatschappelijke vrijheid.
Mensen vormden in het centrum van Praag lange wachtrijen om een petitie tegen Ondracek te ondertekenen. Ondracek heeft tot dusver geweigerd zich voor zijn toenmalig optreden als politieagent te verontschuldigen. “Ik betreur geen enkele van mijn beslissingen”, zei de 48-jarige man op de Tsjechische televisie CT.
Wie Ondracek zijn recht op de funcie ontzegt, is geen democraat, zei de partijvoorzitter van de communisten (KSCM), Vojtech Filip.
De vreedzame machtswissel naar een democratie in het toenmalige Tsjecho-Slowakije in november en december 1989 werd de Fluwelen Revolutie genoemd.

bron: Belga