Brusselse politie wil naar 'politie 2.0' met 6,4 miljoen euro extra in begroting

door
Belga
Leestijd 1 min.

Burgemeester van Brussel Philippe Close, burgemeester van Elsene Dominique Dufourny en korpschef Michel Goovaerts hebben vandaag de begroting van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene voorgesteld. Die stijgt in 2018 met 6,4 miljoen euro naar ruim 227 miljoen euro. De speerpunten van de nieuwe begroting zijn de rekrutering van agenten, het cameraplan en de nabijheid van de politie 2.0. "We moeten naar een politie 2.0 waarbij de burger niet naar de politie moet gaan, maar de politie naar jou toe komt", stelt burgemeester Close. De politie Brussel Hoofdstad Elsene zet hiervoor in op meer blauw op straat met een verhoging van het personeelsbudget. Momenteel is er een tekort van 200 inspecteurs. In 2018 moeten er al 70 bijkomen. De focus moet daarbij liggen op de aanwerving van Brusselaars.

Om de nabijheid te versterken zal de politiezone in 2018 voor het eerst over vier Directies Proximiteit en Interventie (DPI) beschikken die 24 op 24 open zijn. Een belangrijke territoriale ontwikkeling, die op 1 mei van kracht gaat met de opening van de nieuwe DPI in de Versailleslaan in Neder-Over-Heembeek.

Het cameraplan wordt intussen verder uitgebreid tot 426 camera's, waarvan 98 nieuw geplaatste camera's. Het gaat om een meerjarenplan dat in 2018 een volgende fase ingaat. In 2017 werd al gestart met de hernieuwing van 96 verouderde camera's. "De camera's zijn essentieel geworden op het vlak van interventies, ordehandhaving, maar ook onderzoek", benadrukt korpschef Goovaerts.

bron: Belga