Britse supermarkten verbieden verkoop energiedrankjes aan tieners

Supermarkten in VK stoppen met verkoop van energiedranken aan -16-jarigen
AFP / J. Tilton

Tieners jonger dan 16 jaar kunnen vanaf heden geen energiedranken meer kopen in Britse supermarkten. Voor dranken die meer dan 150 mg cafeïne per liter bevatten, moet je een identiteitsbewijs bovenhalen. 

Stimulerende dranken zoals Red Bull, Relentless en Monster zijn heel populair geworden bij jongeren. Maar experten waarschuwen voor de grote hoeveelheden cafeïne en suiker in de drankjes. In supermarkten zoals Asda, Aldi, Co-op, Lidl, Morrisons, Tesco, Sainsbury’s en Waitrose is het daarom nu onmogelijk om energiedrankjes te kopen onder de zestien jaar. Het zijn de winkelketens zelf die met het initiatief komen

Jamie Oliver

Ook kok Jamie Oliver is voorstander van een verbod en vindt de beslissing een goede zaak. “De winkelketens hebben de juiste beslissing genomen in het belang de gezondheid van onze kinderen. Nu is het aan de overheid om hier de juiste wetgeving rond te maken.” Ook in België en Nederland pleiten experts voor een verbod op ‘energy drinks’ bij jongeren. Die eis vangt voorlopig bot, want Federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block is niet van plan de stimulerende drankjes te verbieden.