Museumpas zit in laatste rechte lijn

Het Museum M in Leuven. - Belga / S. Gremmelprez

De museumpas, waarmee je door jaarlijks één bedrag te betalen toegang krijgt tot alle musea, krijgt meer en meer vorm. MuseumPASSmusées wordt gelanceerd in september en de voorverkoop start in april.

Over de lancering van een uniforme museumpas wordt al jaren gepraat. Het is een jaarkaart waarmee iemand een jaar lang zoveel musea kan bezoeken als hij of zij maar wil. Verschillende Europese landen kennen al een gelijkaardig systeem. In Nederland kost een museumpas 60 euro per jaar. De invoering ervan leidde tot een serieuze toename van het museumbezoek.

Twintig Brusselse musea doen meeIn antwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Mathias De Clercq bevestigt Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) nu dat de pas gelanceerd wordt in september en dat de voorverkoop van een eerste ‘exclusieve’ versie start in april.

Het is de ambitie om ook zoveel mogelijk Waalse en Brusselse musea mee aan boord te krijgen. Intussen is een intentieverklaring getekend met tien Waalse instellingen. In Brussel toonden ook ruim twintig musea interesse in deelname.

«De minister heeft in het afgelopen jaar veel inspanningen geleverd om deze museumpas tot stand te brengen én hij is erin geslaagd om heel wat actoren uit alle regio’s te engageren, wat belangrijk is om hier een succesverhaal van te maken», reageert De Clercq tevreden.