Duizenden zeesterren spoelen aan na zware storm

Duizenden zeesterren zijn dit weekend aangespoeld op het strand van Ramsgate in Groot-Brittannië. "Er waren zeesterren zover het oog reikte." Volgens experts spoelden de dieren aan na de zware koudegolf van afgelopen week.
door
laurens.vantomme
Leestijd 1 min.

De Britse Lara Maiklem zag de ravage op het strand van Ramsgate en besloot er foto's van te nemen en op Facebook te plaatsen. "We vonden niet alleen zeesterren, maar er lagen ook vissen, krabben, zee-egels en een paar meeuwen tussen. En we zagen ook een vals gebit," zegt Maiklem.

The Beast from the East

Volgens experts spoelden de dieren aan na de zware koudegolf van afgelopen week, die vooral in Groot-Brittannië erg zwaar toesloeg. Door een combinatie van harde wind - ook wel The Beast from the East genoemd - en de lage temperatuur van het zeewater werden de zeesterren van de zeebodem losgerukt. De zeestroom bracht ze vervolgens naar het strand.

"Sommigen waren nog in leven", aldus Maiklem. "Daarvan hebben we er zo veel mogelijk terug naar de zee gebracht."  Het gebeurt ieder jaar wel een of meerdere keren dat grote groepen zeesterren aanspoelen, maar deze keer zijn het er wel heel erg veel," klinkt het.