PS pleit voor EU-investeringsplan van 1.000 miljard euro

PS pleit voor EU-investeringsplan van 1.000 miljard euro

De PS heeft vandaag op een congres in Brussel haar programma voor de Europese verkiezingen van volgend jaar goedgekeurd. De Franstalige socialisten pleiten daarin voor een Europees investeringsplan van 1.000 miljard euro met onder meer investeringen in klimaat, energie en werk. Het EU-investeringsplan moet onder meer zorgen voor investeringen in hernieuwbare energie, de daling van de uitstoot van broeikasgassen, energiebesparing, milieuzuinige mobiliteit, de opleiding van werknemers en de strijd tegen ongelijkheid.

Op institutioneel vlak pleit PS-voorzitter Elio Di Rupo voor een “concentrische” Europese Unie met de 19 landen van de eurozone als kern. De partij wil het Europees Parlement ook meer gewicht geven ten opzichte van de Commissie en de Raad en wil het parlement initiatiefrecht geven.

Verwijzend naar het Waalse verzet tegen CETA (het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada) blijft de PS ook pleiten voor een harder Europees standpunt als het gaat om sociale normen en normen op het vlak van milieu, gezondheid en voeding.

Tot slot pleiten de Franstalige socialisten voor een gemeenschappelijk en “solidair” standpunt op het vlak van migratie. “Want muren bouwen en afsluitingen met prikkeldraad plaatsen zal nooit voldoende zijn als antwoord op de migratie-uitdagingen”, aldus Di Rupo.

bron: Belga