Koukleumen moeten vooral ijsjes eten om het warmer te krijgen

Ijsjes zijn een wondermiddel tegen de koude
Unsplash / J. Smith

Wie nu zit te bibberen van de kou heeft waarschijnlijk nood aan een warm dekentje en hete glühwein. Maar als we de wetenschap mogen geloven, moeten we massaal ijsjes eten om het warmer te krijgen. 

In de zomer eten we ijsjes om af te koelen, maar eigenlijk is dit niet zo slim. We krijgen het net warmer door. Professor en voedselspecialist Barry Swanton aan de Universiteit van Washington verklaart dit ongewone fenomeen: “Voedingsmiddelen die meer vet, eiwitten en koolhydraten bevatten, gaan het lichaam sneller verwarmen tijdens het verteringsproces. “Het enorme temperatuurverschil geeft een verkoelend gevoel, maar tijdens het verteren ga je je net warmer voelen omdat je lichaam energie moet leveren om het eten te verwerken.”

Waterijsjes 

Het is ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten ijsjes. Waterijsjes hebben geen melk en vet en zijn ideaal om je in de zomer te verkoelen. Roomijsjes zijn zwaarder om te verteren en gaan je in de winter een dienst bewijzen. Ook bruine rijst en bier (in beperkte mate) geven een boost aan je inwendige thermostaat.