Césars 2018 – ‘120 battements par minute’ wint César voor beste film

‘120 battements par minute’ van regisseur Robin Campillo, een film over de jaren waarin aids oprukte in Parijs, heeft vrijdag de César voor de beste film gewonnen op de César-ceremonie in Parijs. De Franse filmprijzen werden voor de 43ste keer uitgereikt. De film viel ook al in de prijzen op het filmfestival van Cannes vorig jaar met de Grote Juryprijs. Ze verzilverde zes van de dertien César-nominaties, waaronder die voor beste scenario en beste muziek. Een Oscar-nominatie sleepte ze evenwel niet in de wacht.
Campillo wachtte meer dan twintig jaar om een film te maken over het begin van de strijd tegen aids, met name van de organisatie Act Up. Veel films over de epidemie, die veel slachtoffers eiste in de homogemeenschap, gaan over individuen, maar Campillo’s film gaat over de collectieve uitdaging.
“In het begin van de epidemie bleven de mensen in hun hoekje zitten. Met Act Up wilden patiënten af van het idee van de ziekte als persoonlijke vloek, maar ze meer zichtbaar maken, en de politici voor hun verantwoordelijkheid stellen”, zei hij in mei in Cannes.
Voor de Act Up-militanten betekende het dat “ze niet langer de epidemie enkel ondergingen, maar ook zelf een speler werden”. De organisatie stond bekend om zijn choquerende slogans en enkele spectaculaire operaties, zoals de ‘die-ins’, waarbij de deelnemers op grond gingen liggen en deden alsof ze dood waren.
In de film gaat het uiteraard over de dood, maar het is toch vooral de strijd tegen onverschilligheid, de laboratoria en de ziekte die centraal staat. “De film geeft geen adviezen, maar brengt in herinnering dat mensen zich verenigden tegen deze epidemie. Ze creëerden een bewustzijn en gingen de politieke strijd aan”, zei Campillo.
Het Russische ‘Loveless’, dat in Cannes de prijs van de jury kreeg, won de César voor beste buitenlandse film. Penélope Cruz kreeg de ere-César voor haar carrière uit handen van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar, met wie ze verschillende films draaide. De prijs voor beste regie ging naar Albert Dupontel voor zijn film ‘Au revoir là-haut’. Beste actrice was Jeanne Balibar voor haar rol in de film ‘Barbara’, beste acteur Swann Arlaud voor ‘Petit paysan’.

Bron: Belga