WK baanwielrennen - Lotte Kopecky zevende in omnium

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lotte Kopecky (22) is vrijdag op de zevende plaats geëindigd in het omnium op het WK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn. Het goud ging naar de 35-jarige Nederlandse Kirsten Wild. De Deense Amalie Dideriksen pakte het zilver, voor de Nieuw-Zeelandse Rushlee Buchanan. Kopecky eindigde in de scratch op de zesde plaats. Wild mocht het zegegebaar maken in het openingsnummer, voor de Italiaanse Elisa Balsamo en de Française Laurie Berthon. De scratch werd ongeveer een halfuur stilgelegd in de 23e ronde na een ongeval op de piste. Een jurylid wilde een rugnummer van de baan halen en daarbij werd hij aangereden door Diao Xiaojuan, een renster uit Hongkong die net voorop was geraakt. De man geraakte ernstig gewond en werd per brancard afgevoerd naar een gereedstaande ziekenwagen, de renster werd in een rolstoel weggebracht. Na de herneming werden nog 15 ronden gereden.

In het tweede onderdeel, de temporace, moest Kopecky tevreden zijn met de elfde stek. Daarmee bleef ze zesde in de tussenstand. De Britse Elinor Barker ging met de overwinning aan de haal, voor de Duitse Gudrun Stock en de Chinese Wang Xiaofei.

De afvalkoers moest al snel geneutraliseerd worden na een valpartij met enkele rensters. Na wat oponthoud kon het derde onderdeel dan toch afgewerkt worden. Kopecky schaarde zich bij de laatste vijf, om vervolgens af te vallen. In de tussenstand bleef ze zo zesde. Wild verstevigde haar leidersplaats na haar zege in het derde nummer. De Nederlandse telde twaalf punten meer dan Balsamo, derde in de afvalling.

In de afsluitende puntenkoers sprokkelde Kopecky nog twaalf punten door vierde te worden in de voorlaatste sprint en de afsluitende sprint om dubbele punten te winnen. Toch zakte ze in de eindstand een plaatsje. Het was Buchanan die haar voorbijging door twee rondes te pakken.

Op het WK van vorig jaar in Hongkong werd Kopecky zesde in het omnium.

Kopecky sukkelt met een gekneusde elleboog en zal zaterdag haar wereldtitel in de ploegkoers niet verdedigen, zo raakte eerder op de dag bekend. Jolien D'hoore zal een duo vormen met juniore Shari Bossuyt. Woensdag bezorgde D'hoore België een zilveren medaille in de scratch, waarin Wild al een eerste goud veroverde.

Eerder op de avond werd Kenny De Ketele vijfde in de puntenkoers.

.

bron: Belga