Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen na ochtendspits

Het KMI voorspelt dat een storing met winterse neerslag Vlaanderen zal bereiken in de loop van deze voormiddag. De ochtendspits zal hiervan gevrijwaard blijven, maar het is wel uitkijken voor gladde wegen na de ochtendspits, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Weggebruikers krijgen de raad hun rijstijl aan te passen. De winterse neerslagzone trekt vandaag vanaf de Franse grens over ons land. Vooral in het westen en het zuidwesten zou het gaan sneeuwen, afgewisseld met aanvriezende regen. Elders gaat het vooral om sneeuw. Er kan 1 of 2 centimeter blijven liggen in het noordoosten, elders kan het plaatselijk tot 5 centimeter worden.

Niet alleen de sneeuw strooit vandaag waarschijnlijk roet in het eten. De erg koude regen is eigenlijk nog gevaarlijker, zegt Wegen en Verkeer, omdat de wegdektemperaturen negatief zijn. De regen kan het preventief gestrooide zout snel wegspoelen en kan daarna aanvriezen aan de ondergrond.

Weggebruikers krijgen het advies om voor het vertrek de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen. Wie de weg op moet tijdens of net na een neerslagzone, moet zijn rijstijl aanpassen. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is aangewezen, aldus Wegen en Verkeer.

Het Agentschap strooide afgelopen nacht al 600 ton preventief zout en blijft ook de rest van de dag de toestand op de weg opvolgen, klinkt het. Waar en wanneer het nodig is, zal nog extra worden gestrooid.

bron: Belga