Vlaamse regering zet definitief licht op groen voor CETA

Vlaamse regering zet definitief licht op groen voor CETA

De Vlaamse regering heeft vandaag definitief het licht op groen gezet voor CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Met die definitieve goedkeuring wil de regering-Bourgeois “een positief signaal geven en Vlaamse ondernemers aanmoedigen om in 2018 de vruchten te plukken van de voorlopige inwerkingtreding van CETA”, zegt minister-president Geert Bourgeois. De CETA-goedkeuring valt netjes in de aanloop naar het geplande staatsbezoek aan Canada van 11 tot 17 maart. Even terugspoelen naar oktober 2016. Na jarenlange onderhandelingen bereikten Canada en de Europese Unie een vrijhandelsakkoord. Het akkoord kwam er na uitgebreid weerwerk van de Waalse regering onder leiding van PS-kopstuk Paul Magnette. De Waalse regering had toen onder meer problemen met het arbitragesysteem, waarmee geschillen tussen bedrijven en overheden beslecht zouden worden. Uiteindelijk trad het verdrag (gedeeltelijk) in werking op 21 september 2017.

De Vlaamse regering had CETA eerder al eens goedgekeurd en heeft vandaag haar definitieve goedkeuring gegeven. Minister-president Bourgeois spreekt van een “evenwichtig akkoord” dat “tot een win-win zal leiden”. “CETA is een modern EU-handels- en inversteringsbeschermingsakkoord dat de handel bevordert en onze hoge Europese standaarden beschermt en uitdraagt”, aldus Bourgeois.

Bourgeois verwijst ook naar de afspraken rond het veelbesproken arbitragesysteem. Het oude internationale arbitragesysteem voor investeringsgeschillen verdwijnt en wordt vervangen door een systeem met benoemde rechters. Er kunnen volgens Bourgeois ook geen zaken worden aangespannen tegen regelgeving die de gezondheid, het milieu en de consument beschermen of de arbeidsomstandigheden verbeteren.

De definitieve goedkeuring van de Vlaamse regering kwam er na adviezen van de SERV en de Raad van State. Het 1.500 bladzijden tellende akkoord gaat nu voor behandeling naar het Vlaams Parlement.

bron: Belga