Regen en koude zorgen voor extreem gladde wegen

De voorspelde winterse neerslag heeft vandaag omstreeks 11.30 uur België bereikt, en zorgt voor spekgladde wegen. Vooral in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zal die winterse neerslag als aanvriezende regen vallen. Dat melden het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum, die weggebruikers oproepen om “extreem voorzichtig” te zijn. Winterse neerslag op een bevroren ondergrond zorgt ervoor dat de wegen in sneltempo spekglad kunnen worden. “Het Agentschap Wegen en Verkeer doet er alles aan om de wegen ijsvrij te krijgen, maar in deze omstandigheden waarbij de regen het gestrooide zout wegspoelt en daarna onmiddellijk aanvriest, is dat niet evident”, klinkt het. “Ook het bestrijden van deze vorm van gladheid is niet evident, verloopt eerder moeizaam en kan enige tijd in beslag nemen.”

Wie de weg op gaat wordt aangeraden om waakzaam te zijn. Voetgangers en fietsers kunnen gevaarlijke slippartijen maken op ijsplekken. Aan chauffeurs wordt gevraagd om onmiddellijk hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer strooide afgelopen nacht preventief 800 ton zout en rijdt uit waar en wanneer het nodig is. Weggebruikers krijgen het advies om voor ze aan hun reis beginnen de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) te raadplegen. Daar kan de actuele toestand van de verkeerssituatie worden opgevolgd.

bron: Belga