Presidentsverkiezingen in Venezuela vallen op 20 mei

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Venezolanen zullen op 20 mei naar de stembus trekken. Dat zegt de voorzitster van de nationale kiescommissie, Tibisay Lucena. Aftredend president Nicolas Maduro beoogt dan een nieuwe ambtstermijn van zes jaar. Aanvankelijk zouden de verkiezingen doorgaan op 22 april. De nieuwe datum is het resultaat van een akkoord met een tegenstander van Nicolas Maduro, met de bedoeling de internationale gemeenschap tevreden te stellen.

Al enkele dagen werd de beslissing verwacht, nadat de Chavistische dissident Henri Falcon had onthuld dat hij in het geheim onderhandelt met de Venezolaanse regering. Het akkoord houdt verschillende garanties in voor de verkiezingen. De kiescommissie stelt voor om de presidentsverkiezingen te laten samenvallen met de regionale parlementsverkiezingen, zoals onderhandeld in het akkoord.

De presidentsverkiezingen in Venezuela vinden traditioneel plaats in december, maar de kiesautoriteiten vervroegden ze naar april. Een deel van de internationale gemeenschap uitte kritiek op die beslissing. De belangrijkste oppositiegroepering beslistte de verkiezingen te boycotten.

Maduro is kandidaat om zichzelf op te volgen. Tegenover hem staat de gepensioneerde militair Henri Falcon (56). Ook zijn er vier kandidaten die nagenoeg onbekend zijn bij het grote publiek.

De grootste oppositiegroep, MUD, verzwakt door interne tegenstellingen en het verlies aan geloofwaardigheid bij de bevolking, had Falcon opgeroepen zijn kandidatuur in te trekken. MUD beschuldigde Falcon ervan "het spel" van Maduro mee te spelen, met zijn "totalitaire neigingen".

Falcon wordt zowel door de regering als door de oppositie beschuldigd van verraad. Hoewel hij tien jaar lang socialistisch militant was, keerde hij zich in 2010 af van het Chavismo en bekritiseerde hij de revolutie van wijlen president Hugo Chavez. Nadien wisselde hij van kamp en werd hij campagneleider van Henrique Capriles, die bij de verkiezingen in 2013 nipt verslagen werd door Maduro.

Peilingen geven Falcon momenteel 24 procent van de stemintenties, tegenover 18 procent voor Maduro. Falcon zegt overtuigd te zijn van een overwinning, vanwege het gebrek aan populariteit van Maduro, die door sommigen verantwoordelijk wordt geacht voor de economische puinhoop in het olierijke land. Maar analisten achten zijn kans op succes miniem, ook door het gebrek aan steun van de MUD.

Bron: Belga