May erkent dat toegang tot Europese markt zal krimpen na brexit

May erkent dat toegang tot Europese markt zal krimpen na brexit

Groot-Brittannië noch de Europese Unie “zullen exact krijgen wat ze willen” in de onderhandelingen over het partnerschap dat beide partijen na de brexit willen aangaan. Dat heeft de Britse premier Theresa May vandaag erkend in een langverwachte speech. May wil een zo ambitieus mogelijk vrijhandelsakkoord, maar erkende dat de Britten desondanks toegang tot de Europese eenheidsmarkt zullen verliezen. “We moeten allebei de realiteit onder ogen zien dat dit een onderhandeling is en dat geen van ons beiden exact zal krijgen wat we willen”, verklaarde May. De Britse eerste minister erkende onder meer dat het vertrek uit de Europese douane-unie en de eenheidsmarkt onvermijdelijk tot gevolg zal hebben dat haar land toegang tot de Europese markt zal verliezen. “Het leven gaat anders zijn. De toegang tot elkaars markten zal minder zijn dan nu.”

Niettemin streeft May naar “een zo breed mogelijk” vrijhandelsakkoord, één dat verder reikt dan de Europese handelsrelaties met landen als Noorwegen en Canada. De conservatieve premier ontkende dat Londen aan “cherrypicking” wil doen en zoveel mogelijk toegang tot de Europese markt wil behouden zonder er de verplichtingen bij te nemen. “Als dat cherrypicking is, dan is elk handelsakkoord cherrypicking.”

Ondanks het Britse vertrek uit de douane-unie verzekerde May dat haar regering niet wil dat er opnieuw grenscontroles moeten ingevoerd worden tussen het Britse Noord-Ierland en Ierland. Wel liet ze opnieuw duidelijk verstaan dat het opschuiven van de douanegrens naar de Ierse Zee voor Downing Street compleet onaanvaardbaar is.

bron: Belga