Franstaligen slaan handen in elkaar voor strijd tegen radicalisering

Franstaligen slaan handen in elkaar voor strijd tegen radicalisering

De Franse gemeenschap, het Brussels gewest en zeven gemeenten slaan de handen in elkaar tegen radicalisering. Ze hebben daarover een samenwerkingsprotocol ondertekend. Doel is de uitwisseling van expertise in de strijd tegen extremisme op te krikken. “Wie denkt dat alles op een hoger niveau kan gebeuren of dat gemeenten alles alleen aankunnen, vergist zich enorm”, zei Brussels burgemeester Philippe Close vandaag bij de ondertekening.

Naast Brussel scharen ook Anderlecht, Molenbeek, Luik, Verviers, Namen en Charleroi zich aan de zijde van de Franse gemeenschap en het Brussels gewest om hun ervaring uit te wisselen. Sensibilisering en de herintegratie van geradicaliseerde personen staat eveneens op het programma. Minstens een keer per jaar moet een opvolgingscomité rond de tafel zitten.

“Voor dit protocol bestaat er formeel geen kader om synergieën te voeden tussen de verschillende spelers in de strijd tegen radicalisering”, weet minister Rachid Madrane, die in de Franse gemeenschap bevoegd is voor de Justitiehuizen. De uitdaging bestaat erin niet alleen onderscheiden gebieden te overstijgen, maar ook verschillende bevoegdheidsniveaus.

De ondertekenaars dat hun initiatief nog zal worden bijgetreden door andere gemeenten en entiteiten.

bron: Belga