AZG toont mobiele chirurgische eenheid op Rogierplein in Brussel

AZG toont mobiele chirurgische eenheid op Rogierplein in Brussel

Artsen zonder Grenzen (AZG) heeft vandaag zijn nieuwe mobiele chirurgische eenheid ontplooid op het Rogierplein in Brussel. De organisatie wil zo het publiek een inkijk geven op het werk op het terrein. De installatie kan tot zondag 4 maart bezocht worden. De installatie is bestemd voor het uitvoeren van chirurgische oorlogsoperaties in conflictzones overal ter wereld en in alle klimatologische omstandigheden. De eenheid kan werken bij temperaturen tot -30 graden Celsius, bestaat uit tien containers en weegt zowat 100 ton.

De ontplooiing vergt twaalf uur. Nadien kan de mobiele eenheid gedurende zeven dagen volkomen onafhankelijk werken. Het transport kan per boot, vliegtuig of over de weg gebeuren. “We hebben vijf gespecialiseerde technici en 35 personen voor de handenarbeid nodig. Die laatsten worden ter plaatse gerekruteerd”, aldus een verantwoordelijke van de ngo bij een bezoek.

De eerste installatie van dit type werd door AZG gebruikt tijdens de strijd om Mosoel in 2017. Op basis van die ervaring werd het concept gedurende negen maanden ontwikkeld in samenwerking met het Duitse bedrijf Zepellin. Bij de ontwikkeling werd het accent gelegd op autonomie (onafhankelijke generator), mobiliteit (makkelijk verplaatsbaar), flexibiliteit (inzetbaar op alle terreinen) en de kwaliteit van de zorgen.

De tentoongestelde eenheid op het Rogierplein kost circa 2,5 miljoen euro, dat is zonder de generator en het waterbehandelingssysteem.

bron: Belga