29 organisaties hangen spandoek op als signaal tegen repressieve maatregelen

29 organisaties hangen spandoek op als signaal tegen repressieve maatregelen

“Hier enkel solidariteit!”, dat is de duidelijke boodschap op het spandoek dat 29 culturele en sociale verenigingen, vakbonden en instellingen over het hele land zullen ophangen. Met dit signaal willen het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-ABVV, MOC, CEPAG, het Steunplatform van mensen zonder papieren en Globe Aroma het huidige beleid van “willekeurige razzia’s” en andere repressieve maatregelen afkeuren. De actie werd voorgesteld in het open kunstenhuis Globe Aroma, waar drie weken geleden een inval van de politie plaatsvond en zeven mensen zonder papieren werden opgepakt. Twee van hen, vakbondsmilitant Mounir Tahri en kunstenaar Jiyed, zitten vast in het gesloten centrum 127bis.

Met het spandoek willen de deelnemende organisaties duidelijk maken dat hun ruimte een solidaire ruimte is, waar elke groep mensen bescherming, steun, waardigheid, hulp of zingeving kan vinden. “Deze plaatsen moeten beschermd blijven tegen willekeurige razzia’s en interventies. Momenteel is het vertrouwen volledig geschonden”, klinkt het gemeenschappelijk front.

De deelnemende verengingen eisen dat Mounir Tahri en Jiyed onmiddellijk vrijgelaten worden. Tijdens een zitting die vandaag plaatsvond, was ook de advocaat van de Dienst Vreemdelingenzaken aanwezig. “Dit wijst er voor ons nog meer op dat het om een politieke aanhouding gaat”, aldus de vakbonden.

Tegelijkertijd willen ze ook dat het wetsontwerp dat woonstbetredingen in privéwoningen toelaat, wordt ingetrokken en dat de gemeenten razzia’s in elke vorm blijven weigeren.

bron: Belga