Wall Street zakt op importtarieven

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag weer lager gesloten. Tijdens de eerste handelssessie van maart reageerden de financiële markten in New York scherp op de aankondiging van importheffingen op buitenlands staal en aluminium door president Donald Trump. Dat deed de vrees voor een protectionistisch handelsbeleid opleven.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,7 procent lager op 24.608,98 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 2.677,67 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,3 procent, tot 7.180,56 punten.

Bij de bedrijven die wel profiteerden van de stappen van Trump bevonden zich de staal- en aluminiumproducenten. Zo dikten US Steel (plus 5,8 procent), AK Steel (plus 9,5 procent) en Alcoa (plus 0,2 procent) aan. Aan de andere kant stonden industriële en internationaal opererende bedrijven die juist hogere prijzen moeten betalen. Vliegtuigbouwer Boeing daalde bijvoorbeeld 3,5 procent.

Ook Jerome Powell wist de schijnwerpers weer op zich gericht. De Fed-baas gaf een nieuwe verklaring in het Congres. Dinsdag verscheen Powell daar ook al. Zijn opmerkingen over de verbeterde economische vooruitzichten en de oplopende inflatie zorgden voor hernieuwde nervositeit over snellere rentestappen. Powell meldde nu dat de Fed zal doorgaan met het geleidelijk verhogen van de rente en dat hij geen tekenen ziet van oververhitting van de Amerikaanse economie.

De euro was 1,2264 dollar waard, tegen 1,2216 dollar bij het Europese slot. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 61,42 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 64,28 dollar per vat.

bron: Belga