Sp.a dient decreet voor centraal aanmeldingssysteem in

Sp.a dient decreet voor centraal aanmeldingssysteem in

Oppositiepartij sp.a heeft vandaag een voorstel van decreet ingediend waarmee een centraal aanmeldingsregister voor het basis-en secundair onderwijs zou worden ingevoerd. “Iedereen toonde zich woensdag akkoord om zo’n oplossing te introduceren”, zegt Vlaams parlementslid Caroline Gennez. “Hiermee nemen we de proef op de som en dagen we onze collega’s uit om de daad bij het woord te voegen.” In de plenaire vergadering van het Vlaams parlement leken alle partijen het er gisteren over eens dat het gedaan moet zijn met het kamperen van ouders voor de schoolpoort. Een systeem van centrale aanmelding voor heel Vlaanderen zou dat oplossen.

“Laten we nu snel de elementen regelen waar een akkoord over bestaat”, zegt Caroline Gennez. Het gaat dan om de termijn en de digitale procedure. Het decreet van sp.a geeft de regering de opdracht de exacte startdatum en de duur van de inschrijvingsperiode voor heel Vlaanderen vast te leggen. Vandaag wordt enkel de vroegste datum voor inschrijvingen bepaald, wat voor onzekerheid bij de ouders zorgt. Tweede element van het decreet is de invoering van een digitaal aanmeldingsregister voor heel Vlaanderen.

Over de dubbele contingentering, die plaatsen voorbehoudt voor leerlingen met een zwakkere sociale achtergornd, rept het decreet niet, wat betekent dat het systeem behouden blijft. “Wij zijn nog steeds voor een sociale mix, zoals iedereen behalve N-VA”, zegt Gennez. “Daarom hebben we er niets aan veranderd.”

bron: Belga