Schaatsen voorlopig enkel mogelijk op Kraenepoel in Aalter

Schaatsen voorlopig enkel mogelijk op Kraenepoel in Aalter

Wie niet kan wachten om de schaatsen aan te binden, rept zich best naar het Oost-Vlaamse Aalter. De Kraenepoel is voorlopig de enige schaatsvijver van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) waar nu al geschaatst mag worden. Schaatsers dienen wel binnen de afgebakende zones te blijven. Dat meldt het Agentschap voor Natuur en Bos vandaag op zijn website. Het ijs betreden in natuurgebieden is doorgaans verboden, maar wanneer het weer dat toelaat en ook de betrokken burgemeesters en brandweer hun fiat geven, kan er in verschillende natuurgebieden wel over het ijs gegleden worden.

Het ANB lijst op zijn website de potentiële schaatsvijvers per provincie op, en geeft aan op welke plek het ijs veilig is. Momenteel is dat dus enkel op de Kraenepoel het geval.

Blijven de koude temperaturen aanhouden, dan bestaat de kans dat schaatsers ook op andere plaatsen aan hun trekken kunnen komen. In de provincie Antwerpen gaat het om de Van Ganzeven en Putse Moer (Kalmthout), Bleukensweide (Leest), Bootjesven (Wortel) en Kesseven (Ravels), in Limburg om de schaatsvijver Herkenrode (Hasselt) en Oud Kanaal (Bree) en in Vlaams-Brabant om de vijvers van Oud-Heverlee (Zilvermeer) en de kasteelvijver va Horst (Holsbeek). Oost-Vlaanderen beschikt naast de Kraenepoel over nog zes andere potentiële schaatsvijvers: Machelenput in Zulte, Oude Leie Grammene en Gottem in Deinze, Kriephoek in Gavere, ’t Veer/Schijteput/Meerse in Kluisbergen, ’t Anker in Wortegem-Petegem en ’t Veer in Oudenaarde. In West-Vlaanderen wordt op vijf plekken de ijsdikte gecontroleerd: de kasteelvijver Blankaart (Woumen), d’Heye (Bredene), Assebroekse meersen (Assebroek), Scheldemeersen (Avelgem en Spiere) en de Zwinduinen- en polders (Knokke-Heist).

Voor meer informatie en updates: www.natuurenbos.be/schaatsen.

bron: Belga