Peeters wil dat administratiekost nooit hoger ligt dan de schuld zelf

Peeters wil dat administratiekost nooit hoger ligt dan de schuld zelf

Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil het principe invoeren dat de administratieve kosten voor de invordering van een schuld nooit meer mogen bedragen dan de schuld zelf. “Als iemand moeite heeft om een factuur van 50 euro te betalen en daardoor nog eens enkele honderden euro administratiekosten extra moet betalen aan een incassobureau, raakt die persoon alleen maar verder in de schulden”, zegt hij. Peeters kondigt een actieplan aan tegen overmatige schuldenlast. “We zien te vaak dat schulden op hun beurt voor nieuwe schulden zorgen en dat mensen zo in een neerwaartse spiraal terechtkomen. De schulden hangen mensen op termijn als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Ik ben al een tijd aan het werken rond de problematiek en heb een aantal voorstellen klaar”, zegt Peeters. Hij wil zijn voorstellen met alle betrokken partijen bespreken.

Eerder deze week gaf Peeters al aan dat hij het niet kunnen vindt dat overheidsdiensten bij een eerste aanmaning kosten aanrekenen. Hij wil nu ook het principe invoeren dat de administratieve kosten voor de invordering van een schuld nooit meer mogen bedragen dan de schuld zelf.

Peeters stelt ook voor om de betalingstermijn te verlengen van 15 naar 30 dagen, zodat die zeker nog loopt op het moment dat mensen hun loon of vervangingsinkomen ontvangen. Bij domiciliëring zouden klanten dan weer de mogelijkheid moeten krijgen om zelf de startdatum te bepalen. Op die manier kunnen ze hun betalingen spreiden. Verder denkt de minister aan het aanscherpen van de regels voor incassobureaus.

bron: Belga